La Guerra Freda (1945-1991)

Introducció

La Guerra Freda (1945-1991)

• Des del 1945 fins al 1990, el món va estar dividit en dos blocs antagònics: el socialista, dirigit per l’URSS, i el capitalista, liderat pels EUA.
• Les relacions entre els dos blocs van passar per etapes de gran tensió internacional (GuerraFreda), amb enfrontaments a Europa, com els que van comportar la divisió de Berlín en dos blocs, i amb conflictes bèl.lics al Tercer Món (Corea, el Vietnam, etc.).
• Als anys 60, davant la impossibilitat de destruir el rival sense posar en perill tota la humanitat, els Estats Units i la Unió Soviètica van anar obrint pas al diàleg i a la distensió (etapa de coexistència pacífica).

1. La formació de blocs antagònics (1945-1947)

1.1. El deteriorament de les relacions entre els aliats

• El final de la Segona Guerra Mundial va evidenciar l’antagonisme pel lideratge mundial entre els Estats Units i la Unió Soviètica, que representaven dos models polítics, socials i econòmics oposats.
– Els EUA com a líder del capitalisme liberal.
– La URSS com a líder del socialisme comunista.

• Les Conferències de Jalta i Potsdam van dividir Europa en dues zones d’influència.
• Les discrepàncies eren sobretot de tipus ideològic.
– Per afermar el control de les seves zones, els Estats Units van obligar a expulsar els comunistes dels governs de coalició que s’havien format als països de la seva àrea d’influència.
– L’URSS va propiciar que el Partit Comunista es fes amb el control exclusiu del poder als països de la seva influència.

Europa 1945-1947

1.2. La ruptura: el Teló d’Acer

• A partir de 1947 es va consolidar el Teló d’Acer:
– Els EUA van impulsar: la Doctrina Truman, una intervenció americana contra l’amenaça comunista; el Pla Marshall, una ajuda econòmica per impulsar la reconstrucció europea; i l’OTAN, una aliança militar entre els països de l’Atlàntic Nord.
– La URSS va proposar: l’Informe Jdanov, que denunciava l’actuació dels EUA en el domini europeu; la Kominform, una organització que unia els països comunistes; i el Pacte de Varsòvia, una aliança militar entre els aliats socialistes.

El món es va dividir en dos blocs pel Teló d’Acer: el bloc capitalista i el bloc socialista.

1.3. La partició d’Alemanya en dos Estats

• El primer escenari d’enfrontament entre els dos blocs va tenir lloc a Alemanya.
• Al final de la guerra, aquest país havia quedat dividit en quatre zones ocupades per britànics, francesos, nord-americans i soviètics. La mateixa divisió es va fer a la capital Berlín.
• El 1948, els tres aliats occidentals van decidir unificar els seus territoris i crear un Estat federal alemany.
• En resposta, l’URSS va ordenar el bloqueig de la part occidental de Berlín, però els EUA la van abastir per via aèria.
• La crisi va accelerar la divisió d’Alemanya en dos estats:la República Federal, que es va enquadrar al bloc occidental, i la República Democràtica, sota influència soviètica.
• Finalment, el 1961 es va aixecar el mur de Berlín, que va restar com a frontera física fins al 1989.

El mur de Berlín

2. Guerra Freda i coexistència pacífica (1945-1975)

2.1. Què és la Guerra Freda?

• La Guerra Freda va consistir en un model de relacions internacionals que es va desenvolupar després de la Segona Guerra Mundial.
• Es basava en un permanent antagonisme entre els blocs liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica.
• Va ser un enfrontament tens, sense arribar mai a una confrontació bèl·lica entre les dues potències, però en el qual aquestes van desenvolupar una gran carrera d’armaments.

La Guerra Freda al món
La Guerra Freda a Europa
Fases de la Guerra Freda
La cursa d’armaments
Armament nuclear

2.2. Els conflictes de la Guerra Freda

• La rivalitat es va manifestar en diversos conflictes perifèrics, entre els quals podem destacar:
– La Guerra de Corea (1950-1953). Al final de la Guerra Mundial, el Nord va ser ocupat per la URSS, i el Sud pels EUA. Es van crear dos Estats oposats, que encara existeixen, finalitzada la guerra el 1953.
– El 1950 Corea del Nord va envair el Sud amb el suport soviètic, i les tropes nord-americanes van defensar Corea del Sud. El conflicte va finalitzar amb la Pau de Panmunjon (1953).
– La Guerra de Vietnam (1954-1975). Va ser una guerra que va enfrontar Vietnam del Sud, amb l’ajuda dels Estats Units, i Vietnam del Nord entre 1958 i 1975.
– En acabar la guerra d’Indoxina (1945-1954), la guerrilla comunista va proclamar la independència de Vietnam, que fins llavors era colònia francesa, i es van crear dos Estats antagònics (1954). Els EUA van intervenir per evitar la formació d’un únic Estat comunista, però es van retirar el 1973. Quan es va acabar la guerra el país es va unificar i es va instaurar el comunisme.
– La crisi dels míssils de Cuba (1962). Després d’instal·lar-se a Cuba el règim de Fidel Castro, el govern nord-americà va boicotejar econòmicament Cuba, que aviat va rebre ajuda de l’URSS.
– El 1961, l’URSS va intentar instal·lar míssils nuclears a Cuba. La reacció dels EUA va estar a punt de produir un enfrontament militar directe, però els soviètics es van retirar amb el compromís de desmuntar les bases militars.

Altres conflictes destacats de la Guerra Freda


Guerra Civil grega (1946-1949)
Crisi de Suez (1956)
Revolució d’Hongria (1956)
Crisi de Berlín (1961)
Guerra Civil cambodjana (1967-1975)
Guerres araboisraelianes (des de 1948)

Conflictes de la Guerra Freda
Guerra de Corea
Guerra del Vietnam
Crisi dels míssils de Cuba

2.3. La coexistència pacífica

• A finals de la dècada de 1950, el clima de tensió entre els blocs va donar pas a una nova etapa dominada per la distensió (coexistència pacífica).
– Les noves relacions entre els blocs van estar relacionades amb la nova generació de dirigents (Jruschov a l’URSS i Kennedy als EUA), que es van mostrar més tolerants i van dur a terme una política de distensió, per establir acords i frenar la carrera d’armaments.
• A finals de la dècada de 1970 es van produir nous focus de conflicte que van provocar una altra vegada les tensions de la Guerra Freda.
– Els soviètics van envair l’Afganistan i els nord-americans, l’illa de Granada (Petites Antilles).

Jruschov i Kennedy
Invasió soviètica d’Afganistan
Invasió nord-americana de Granada

Documents

Més webs sobre aquest tema a Buxaweb